Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Välkommen till vår nya group-sajt. Hittar du inte det du söker eller vill lämna feedback,mejla oss här.

2021-03-03

Pressmeddelande

Preem Evolution Diesel fyller 10 år

I år är det tio år sedan vår produkt Preem Evolution Diesel lanserades. En produktnyhet som revolutionerade drivmedelsmarknaden, baserat på en svensk uppfinning och många års forskning och samarbete.

2006 hörde entreprenören Lars Stigsson av sig till Preem med sin innovativa idé att producera drivmedel baserat på restprodukter från skogsindustrin som skulle fungera perfekt i alla dieselmotorer. Det krävdes några års intensiv forskning men därefter var vi redo att kunna producera Preem Evolution Diesel i stor skala.

När produkten lanserades våren 2011 innehöll den 20 procent förnybar råvara. Redan året efter ökade andelen till 30 procent och idag består Svanenmärkta Preem Evolution Diesel Plus av minst 50 procent förnybar råvara.

- Vi döpte produkten till Preem Evolution eftersom vi hela tiden arbetar med att utveckla den - så att vi kan erbjuda en diesel med så lite klimatpåverkan som möjligt, säger Susanne Håkans, Chef Produkt på Preem.

Talldieseln i Preem Evolution Diesel produceras på SunPine i Piteå. Det av Preem delägda bolaget har dessutom precis byggt en ny anläggning som innebär att produktionskapaciteten ökar med 50 procent till cirka 150 000 m3 per år.

Storheten i Preem Evolution Diesel har sedan starten varit att den kan tankas i alla dieselfordon med samma effekt och samma pris som vanlig standarddiesel, men att den bidrar till betydligt lägre koldioxidutsläpp.

- Preem Evolution är något som vi på Preem ska vara stolta över liksom våra mål att genomföra omställningen till en storskalig, förnybar produktion, säger Susanne Håkans vidare.