Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Välkommen till vår nya group-sajt. Hittar du inte det du söker eller vill lämna feedback,mejla oss här.

2021-12-08

Pressmeddelande

Landshövding Per Bill invigde Pyrocells biooljefabrik

Igår på eftermiddagen invigdes Pyrocells banbrytande anläggning i Gävle. Anläggningen som är den första i sitt slag framställer fossilfri bioolja av sågspån som därefter förädlas till biodrivmedel på Preems raffinaderi i Lysekil

Vid invigningen klippte landshövding Per Bill, Pyrocells ordförande Pontus Friberg och Nederländernas ambassadör Bengt von Loosdrecht gemensamt ett ceremoniellt band och höll varsitt kort tal.

Vi är stolta att Gävleborg är först i världen med en integrerad biooljefabrik. Här i regionen har vi ett motto att ”vi gört” och det visar Pyrocells företagsledning och ägarna Preem och Setra verkligen prov på. Under endast ett och ett halvt år har fabriken byggts och producerar nu bioolja från sågspån, ett imponerade snabbt genomfört projekt, säger Per Bill, Landshövding Gävleborg.

På plats närvarade Setras vd Katarina Levin och Preems vd Magnus Heimburg samt ett antal ledande politiker och näringslivsföreträdare.

Det är en historisk händelse att Pyrocell nu levererar icke-fossil råvara ur sågspån till Preems produktion av förnybara drivmedel och därmed på riktigt kan bidra till sänkta utsläpp i transportsektorn - från skogen till tanken, säger Pontus Friberg, ordförande Pyrocell.

Bild 1 invigning Pyrocell, från vänster Pontus Friberg, Per Bill och Bengt von Loosdrecht
Bild 2 invigning Pyrocell, från vänster Pontus Friberg och Per Bill

Om Pyrocell 
Pyrocell ägs gemensamt av Setra och Preem och är en viktig länk i värdekedjan för förnybara drivmedel. Setra har råvaran, sågspånet, medan Preem har raffinaderier och tankstationer. 

I Pyrocells anläggning kommer sågspånet förädlas till pyrolysolja som sedan utgör en förnybar råvara vid framställning av biodrivmedel vid Preems raffinaderi i Lysekil. Anläggningen startade sin produktion i september 2021. Produktionen är beräknad till 25 000 ton pyrolysolja per år.  Leverantör av anläggningen blir TechnipFMC med teknologi från holländska BTG-BTL.  Läs mer på pyrocell.se