Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Välkommen till vår nya group-sajt. Hittar du inte det du söker eller vill lämna feedback,mejla oss här.

2015-06-29

Pressmeddelande

Säljpremiär för Preem Evolution Bensin gjord på skogsavfall

Nu presenterar Preem nästa genombrott inom gröna drivmedel; en bensin gjord på skogsavfall. Preem Evolution Bensin går att tanka från och med den 30 juni på ett 40-tal Preemstationer i Södra Sverige.

2011 lanserade Preem en diesel gjord på tallolja, en restprodukt från skogsindustrin och Sverige blev först i världen med en standarddiesel gjord på skogsavfall. Nu blir Sverige först i världen med en bensin delvis baserad på tallolja. Preem Evolution Bensin blir den grönaste standardbensinen på marknaden då den innehåller 10 procent förnybart jämfört med alla annan bensin som innehåller 5 procent.

– Vi är stolta och glada över att vi nu även har en bensin som delvis är gjord på skogsavfall och som bidrar till att minska koldioxidutsläppen. I dag är 97 % av alla fordon som kör på våra vägar bensin- eller dieseldrivna och ser man till försäljningen av nya bilar så ser denna siffra ut att hålla i sig. Ska vi minska vårt beroende av fossil olja i Sverige behöver vi diesel och bensin tillverkade på förnybara råvaror, säger Morten Bendz, ansvarig för Preems stationsnät.

Evolution Bensin är en vanlig 95-oktanig bensin med 5 % etanol och 5 % tallolja. Etanolen är låginblandad medan talloljan, som är en restprodukt från skogsindustrin, raffineras tillsammans med den fossila råvaran. Den etanol som används i Evolution Bensin har en extra hög koldioxidbesparing, 90 procent koldioxidreduktion istället för normalt cirka 70 procent.

– Vår nya bensin kommer till att börja med att säljas på ett 40-tal av våra stationer i Helsingborg, Malmö och Halmstad. Till hösten tar vi nästa steg då vi utökar antalet stationer som kommer att ha produkten. Vi kommer att fortsätta att utveckla våra drivmedelsprodukter mot allt mer förnybart innehåll, säger Morten Bendz.

Bensinen kan tankas i alla bensinfordon och blandas med all annan bensin. Den har samma effekt och samma pris. Med Preem Evolution Bensin minskar koldioxidutsläppen från bensinfordon med över 13 600 ton per år, vilket är det samma som utsläppen från cirka 5 500 bilar

Mer information om vilka stationer som har Evolution Bensin finns på preem.se/hitta station