Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Välkommen till vår nya group-sajt. Hittar du inte det du söker eller vill lämna feedback,mejla oss här.

2015-02-06

Pressmeddelande

Klimatsmart resande med Vasaloppsbussar från Stockholm och Göteborg

För att ytterligare minska påverkan på miljön och förbättra trafiksituationen kring Vasaloppet testar Preem att erbjuda två deltagarbussar som körs direkt till Vasaloppets arrangemang i Dalarna. Genom att deltagare väljer bussen istället för att köra egen bil minskar de fossila koldioxidutsläppen med cirka 7 335 CO2/kg, vilket motsvarar de fossila koldioxidutsläppen för 153 bilar under en Vasaloppsvecka*.

– Preem har utvecklat en ny tjänst där du helt enkelt kliver på bussen på en av Preems stationer i Stockholm eller Göteborg och sedan tar vi hand om resten. Vi paketerar en resa där transfer till och från start ingår, det enda du behöver göra är att åka skidor själv. Logistiken är en av våra största utmaningar under arrangemangen och miljöfrågan är högt prioriterad hos oss, så vi hoppas på en utökning med fler bussar om detta faller väl ut, säger Vasaloppets sportchef Johan Eriksson.

Deltagarbussarna till Sälen och Mora avgår den 7 mars från Preem Norr Mälarstrand i Stockholm och Preem Bäckebol i Göteborg. Väl på plats erbjuder sedan Vasaloppet alla deltagare lokala busstransporter till starten. Samtliga av Vasaloppets bussar körs på Preem Evolution Diesel, en diesel delvis tillverkad av förnybar råvara och som minskar koldioxidutsläppen markant.

– Som huvudsponsor är vi stolta över att göra Vasaloppet till ett grönare arrangemang genom att minska utsläppen längs vägarna. Det rimmar väl med vår vision om ett mer hållbart samhälle. Våra stationer är naturliga hämtningsplatser och vår förhoppning är att ännu fler väljer bussarna som transportmedel. Det finns många goda mervärden med bussåkandet, förutom att det minskar koldioxidutsläppen, ökar det även säkerheten då trötta åkare inte sätter sig i den egna bilen och kör. Dessutom finns det gott om tid att under resan prata med andra åkare och kanske dela tips med varandra inför starten, säger Marie Bark, marknadschef på Preem.

För mer information och bokning av bussarna: www.vasaloppet.se
Läs mer om Preem Evolution Diesel på www.preem.se

*Så här har vi räknat:

Personbil antal mil/år – 1 218

Förbrukning per liter/mil personbil/buss– 0,68/4

CO2 kg/liter standarddiesel/Evolution diesel – 3 CO2/2,21 CO2