Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

2014-10-31

Pressmeddelande

Preem premierar lantbrukare för insats vid branden i Västmanland

Vid den stora skogsbranden i Västmanland tidigare i somras tog flera lantbrukare i Sala och Surahammars kommuner snabbt initiativet till att försöka begränsa branden genom att köra sina traktorer med fulltankade flytgödselvagnar och sprida vatten längs skogsvägarna. Lantbrukarna fördelade cirka 3,2 miljoner liter vatten i brandområdet där branden startade. Nu ersätter Preem jordbrukarna för det drivmedel som förbrukades vid deras insats.

- För oss var det inte fråga om att göra något annat än att släppa allt arbete och ge oss ut för att assistera räddningstjänsten. Arbetet med släckningen och bekämpandet av branden enade hela bygden. Alla hjälptes åt med att härbärgera både människor och djur och framför allt ställde alla upp för varandra i krissituationen, säger Fredrik Åstrand, mjölkproducent på Seglingsbergs gård i Ramnäs.

Sammanlagt är det cirka 6 000 liter drivmedel som nu fördelas ut till de nio lantbrukare som i princip jobbade dygnet runt när branden spred sig så snabbt. Bränslet kommer att levereras direkt till respektive lantbruksgård.

- Lantbrukarna agerade vardagshjältar och tog snabbt initiativ till att ställa upp med sin maskinpark för att försöka begränsa och släcka branden i ett tidigt skede. Ersättningen för drivmedlet är vårt sätt att uppmärksamma och tacka för deras goda samhällsinsats, säger Morten Bendz, försäljningschef för företagskunder på Preem.

Preem är även katastrofpartner till Röda korset och i samband med den stora branden kunde Röda korset gratis tanka upp de insatsbilar som användes vid insatsen.