Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Välkommen till vår nya group-sajt. Hittar du inte det du söker eller vill lämna feedback,mejla oss här.

2014-10-07

Pressmeddelande

Preem laddar med åtta nya snabbladdare för elbil

Nu är åtta nya snabbladdare installerade på Preems bemannade stationer runt om i landet. De nya snabbladdarna laddar en elbil på cirka 25 minuter och de flesta typer av elbilar kan laddas på stationerna.

Preem lanserade första generationens laddstolpar för elbilar i Stockholm redan 2009. I takt med att antalet elbilar har ökat är de åtta nya snabbladdarna ett välkommet tillskott för att förbättra tillgängligheten för en snabb och effektiv laddning för elbilsföraren. Preems nya snabbladdningsstolpar är strategiskt placerade på stationer runtom i landet.

– Nu utökar vi möjligheterna för att kunna snabbladda vilket är en stor fördel om man ger sig ut på längre bilresor. Satsningen är också ett ytterligare steg för att på ett hållbart sätt kunna minska utsläppen av växthusgaser och samtidigt möta behovet från den fordonsflotta som idag rullar på Sveriges vägar. I framtiden kommer vi ha flera olika förnybara drivmedel på våra stationer. Exempelvis har vi under lång tid satsat på olika biobränslen, bland annat genom vår utveckling av Evolution Diesel, med högst andel förnybara råvaror på marknaden genom en tredjedel inblandning av talldieselolja. Vi tittar nu också på möjligheterna kring att göra samma sak med vår bensin, säger Anders Collin, produktchef på Preem.

Laddningsstationer installeras för att klara snabbladdning med likström, DC, där en laddning med en effekt på ca 50 kW kan ladda en Nissan LEAF eller annan elbil, som använder standarden CHAdeMO eller CCS, upp till 80 % av batterikapaciteten på ca 25 minuter. Det innebär en körsträcka på cirka 15 mil.

Utbyggnaden av snabbladdningsstolpar är ett samarbete mellan Preem, Fortum, Nissan och McDonalds i syfte att göra elbilen till ett attraktivt alternativ för alla bilförare. Det har även gjorts installationer snabbladdningsstationer för elbilar i de fyra nordiska länderna, varav 20 stycken i Sverige, 16 stycken i Finland och 10 stycken i Norge. På så sätt knyts de nordiska huvudstäderna ihop med gröna korridorer.

Preems bemannade stationer som nu har snabbladdare är: Borås Hultagatan, Göteborg Ullevimotet, Jönköping Hagaleden, Karlstad Pumpgatan, Malmö Thomsons väg, Nyköping Hästvägen 10, Nacka Vattenverksvägen och Stockholm Norr Mälarstrand.