Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Välkommen till vår nya group-sajt. Hittar du inte det du söker eller vill lämna feedback,mejla oss här.

2012-03-14

Pressmeddelande

Preem och Skangass storsatsar på LNG i Lysekil

Preem och Skangass har slutit ett avtal om att bygga en terminal för LNG (Liquefied Natural Gas) vid Preems raffinaderi i Lysekil. Investeringen är totalt på 700 miljoner SEK och skapar närmare 100 arbetstillfällen under byggnationstiden.

- LNG är en mycket intressant produkt för Preem ur flera aspekter. Den är inte bara ekonomiskt fördelaktig. Genom att ersätta nafta och butan med LNG för vätgasproduktion kommer vi att minska raffinaderiets koldioxidutsläpp med ca 130 000 ton år. Men det är också en intressant produkt för våra kunder. LNG kan ersätta tjockolja hos våra industrikunder och därmed minska deras miljöpåverkan. Andra spännande användningsområden är som bränsle till fartygstrafiken och på sikt även som drivmedel till moderna lastbilar och långtradare, säger Michael G: son Löw Koncernchef och VD på Preem

Skangass kommer att leverera 200.000 ton LNG om året till Preemraff Lysekil. Bytet till LNG i driftsprocesserna kommer att minska Preemraffs produktionskostnader med mer än 200 miljoner SEK. Uppförandet av den nya terminalen för LNG innebär också att närmare 100 arbetstillfällen skapas under byggnationstiden. Under slutet av 2013 kommer anläggningen tas i bruk.

-Den nya LNG-terminalen i Lysekil är av stor strategisk betydelse för Skangass. Inte bara för att vårt avtal med Preem har ett stort leveransvärde men även för att terminalen möjliggör försäljning till fler svenska intressenter. Med detta samarbete får vi en stark samarbetspartner och ett bra brofäste i Sverige för framtiden, säger Björn Torkildsen, VD i Skangass.