Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Välkommen till vår nya group-sajt. Hittar du inte det du söker eller vill lämna feedback,mejla oss här.

Processingenjör Elvira Arnstrand

”Från sommarjobb, praktik och examensarbete till framtidens processingenjör på Preem”

Elvira Arnstrand är sedan sommaren 2023 en av Preems engagerade och drivna processingenjörer som är med och möjliggör omställningen på raffinaderiet i Lysekil.

Men hennes karriärresa på Preem startade tidigare än så med sommarjobb i hamnen, praktik på utbildningsavdelningen och examensarbete på processteknik under våren 2023.

Med en bakgrund inom Kemiteknik på Chalmers och en masterutbildning inom Lärande och Ledarskap har hon den perfekta bakgrunden för att arbeta som processingenjör på Preem.

Varför valde du att genomföra både sommarjobb, praktik och examensarbete på Preem?
- Jag valde att sommarjobba och genomföra både praktik och examensarbete på Preem eftersom företagets mål och visioner matchar mina egna. Det är så häftigt att få se hur alla på Preem arbetar tillsammans mot en mer hållbar framtid och den stora omställning som vi gör, där man får möjligheten att vara en del av en så viktig samhällsutveckling. 

Vad arbetade du med under din praktik hos oss?

- Under praktiken arbetade jag med organisatoriskt lärande i en praktisk kontext och presenterade kortare artiklar med bas i olika lärandemodeller. Jag skrev även en rapport om aktiv organisationsundervisning för ökad kompetens hos medarbetare, där jag fick möjligheten att coacha anställda till att skapa ett mer aktivt utbildningsmaterial.

Vad handlade ditt examensarbete om, Elvira?

- Jag skrev om att skapa en anpassad onboarding process för nyanställda ingenjörer, där jag kikade på lärandeprocesser och socialiseringstaktiker. Jag jämförde nuvarande forskning med hur de tekniska avdelningarna i Lysekil upplever sin onboarding samt vad de har för tips för förbättring. I och med detta tog jag även fram tre utbildningsprogram för samtliga tre avdelningar för dem att använda i framtiden.

Och nu är du anställd som processingenjör. Berätta, vad innebär det att arbeta som processingenjör på Preem?

- Att arbeta som processingenjör på Preem är ett väldigt lärorikt och spännande jobb! Man får tidigt ett stort ansvar med mycket varierande uppgifter, där ingen dag är den andre lik. Mer konkret innebär tjänsten ett processtekniskt ansvar över en eller flera anläggningar/system, vilket innefattar mycket problemlösning och kommunikation med andra personer inom organisationen. Vi optimerar, initierar testkörningar, deltar i projekt och skriver investeringsförslag – allt för att få anläggningarna att arbeta så effektivt som möjligt.

Varför är du stolt över att arbeta på Preem?

- Jag är stolt över att få arbeta på Preem då det är en arbetsplats där vi alla jobbar mot ett och samma mål tillsammans. Tack vare Preems omställningsresa så har man verkligen en möjlighet att få vara med och göra skillnad på riktigt.

Vi har en vision om att leda omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Hur bidrar du i din roll till att möjliggöra Preems vision? 

- I min roll har jag ansvar över en av anläggningarna på raffinaderiet som processerar förnybar råvara. Detta innebär att ständigt följa upp hur anläggningen påverkas av olika satsningar, men även delta i olika projekt för att lyckas expandera portföljen av förnybara råvaror i den takt som krävs för att uppnå Preems mål till 2035. Utöver detta arbetar jag även med optimering av raffinaderiets vätgassystem vilket är en viktig komponent för att kunna producera biobränsle.