Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Välkommen till vår nya group-sajt. Hittar du inte det du söker eller vill lämna feedback,mejla oss här.

2015-12-16

Pressmeddelande

Preem välkomnar beskedet från regeringen om skattebefrielse för biodrivmedel

Preem välkomnar finansdepartementets besked idag (16 december) om att EU har godkänt regeringens ansökan om fortsatta skattelättnader för hållbara biodrivmedel t.o.m. utgången av 2018.

– För Preem som har gjort omfattande investeringar för att kunna producera hållbara drivmedel är det ett viktigt besked, även om vi fortfarande väntar på mer långsiktiga styrmedel. En ambitiös kvotplikt baserat på drivmedlens klimateffektivitet är rätt väg att gå för att styra mot minskade utsläpp av koldioxid, säger Petter Holland, VD för Preem.

Preem producerar sedan 2011 biodrivmedel baserat på förnybar skogsråvara. Tillsammans med Södra och Sveaskog gör Preem diesel på tallolja, en restprodukt från skogsindustrin. Preem Evolution Diesel är en unik svensk uppfinning och ett resultat av många års svensk forskning och samarbete. Tallolja är den råvara med bäst klimatnytta, enligt Energimyndigheten. HVO (hydrerad vegetabilisk olja) från tallolja reducerar utsläppen med 89 procent.

– Efter överenskommelsen i Paris känns det extra viktigt att svenska företag får rätt incitament för att fortsätta omställningen i högt tempo. Vi har under 2015 byggt om vårt bioraffinaderi i Göteborg för att fördubbla produktionskapaciteten av Preem Evolution Diesel och runt hörnet väntar vår nästa stora produkt, nämligen bensin från skogsavfall, säger Petter Holland.