Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Välkommen till vår nya group-sajt. Hittar du inte det du söker eller vill lämna feedback,mejla oss här.

Möt våra kollegor

"Preem är ett företag där du verkligen kan utvecklas"

Emma Nordström bytte skidåkningen i Luleå mot friska havsvindar på Bohuskusten när hon började jobba som processtyrningsingenjör på Preems raffinaderi i Lysekil. Nu vill hon rekommendera andra att följa hennes exempel och att våga satsa på sin drömkarriär.

För Emma Nordström, 24 år, föll det sig naturligt att söka jobb hos Preem efter civilingenjörsutbildningen Industriell miljö- och processteknik på Luleå tekniska universitet (LTU). Hon tog examen i juni 2018 och redan i augusti började hon jobba som processtyrningsingenjör på raffinaderiet i Lysekil.

Jobbannonsen på LinkedIn lockade med arbetsuppgifter som var en blandning av kemi och reglerteknik.

– Jag har en master inom förnybara produkter och bränslen så det här jobbet är helt rätt för mig. LTU har en hel del samarbeten med SunPine i Piteå som Preem är delägare i, så jag fick upp ögonen för att det var ett intressant företag under utbildningen, säger Emma Nordström.

När hon hade bestämt sig för att satsa på jobbet i Lysekil fick hon stöd av Preem som bland annat stod för flyttfirma och försåg henne med kontaktuppgifter till hyresvärdar som hon kunde höra av sig till för att söka boende.

Möjlighet att utvecklas

Emmas uppgift på raffinaderiet är att bistå driften när det uppkommer reglertekniska problem och underhålla MPC-applikationer som den överordnade styrningen baseras på i optimeringen av anläggningsdriften.

– Jag bygger också avancerade regleringar i vårt styrsystem för att energieffektivisera processer, och så driver jag egna projekt inom avdelningen. Jag gillar att det är ett så varierat jobb.

De första månaderna var det mycket nytt att ta in, särskilt eftersom Emma inte hade läst reglerteknik på universitetet.

– Det var svårt i början men jag fick gå kurser för att lära mig och så har jag fått stöd av mina kollegor. Jag gillar att det finns möjlighet att utvecklas och trivs väldigt bra här. Det är ett stort raffinaderi med många anställda och olika avdelningar där det finns mycket spännande man kan jobba med.

Från skidåkning till havsvindar

Även om det med facit i hand gick bra att komma in i det nya livet var det förstås ett stort steg att lämna familj och pojkvän i Sundsvall, 80 mil och en bilresa på nio timmar bort.

– Men jag kände att det här verkligen var ett jobb jag ville ha. Vi pratar ofta i telefon och turas om att hälsa på varandra. Min familj tycker också att det är jättefint här.

Vid sidan av att lämna familj och vänner har det varit en omställning att flytta från långa vintrar med mycket snö och skidåkning till de friska havsvindarna på Bohuskusten.

– Det är jättefin natur här och jag uppskattar verkligen närheten till havet. Det är väldigt annorlunda mot Norrland, så jag har fått försöka vänja mig vid vintrar utan snö. Men nu ser jag fram emot sommaren här!

”Man utvecklas och blir modigare”

Väl på plats kändes det till en början ovant att komma från det fartfyllda studentlivet i Luleå till en liten stad som Lysekil. Men nu kan Emma uppskatta att det är ett lugnare tempo och att det gick snabbt att lära sig hitta överallt.

– Få inte panik första veckan om du flyttar till ett nytt ställe, du kommer att lära känna staden och de som bor där. Jag tycker att man utvecklas och blir modigare av att flytta, man tvingas söka nya kontakter och hitta på aktiviteter. Nu har jag lärt känna kollegorna bättre och så hade jag kompisar från utbildningen som flyttade till Göteborg samtidigt som jag träffar ibland.  

Skulle du rekommendera andra att flytta för ett jobb?

– Ja, om man känner att man verkligen får jobba med det man är intresserad av. Våga testa i alla fall! Du har inget att förlora och kommer att bli en erfarenhet rikare.

Publicerad: 2019-04-25 

Emma Nordström

Processingenjör

Emma Nordström

Bor: Lysekil.

Familj: Pojkvän i Sundsvall.

Utbildning: Civilingenjör, Industriell miljö- och processteknik på Luleå tekniska universitet (LTU) 2013–2018. Master inom förnybara produkter och bränslen.

Fritidsintressen: Styrketräna, umgås med vänner och att resa.

Råd till andra på väg ut i arbetslivet: ”Lita på att du kan saker! Jag var nervös över vad jag egentligen kunde i början, men jag märkte snabbt att jag faktiskt kan en hel del efter fem års utbildning.”

Följ med på vår resa mot en bättre framtid

Vill du jobba för framtiden redan i dag? Vi kan ha något som passar dig och din kompetens.